Familien Flugstad Østberg sitt hytteprosjekt

Familien Flugstad Østberg sitt hytteprosjekt.

Familien Flugstad Østbergs hytteprosjekt. Del 3: Hytta isoleres mot vind og kulde

Familien er like aktiv hele året rundt, og derfor planla de helt fra start å bygge en helårshytte. Da er det viktig å bygge solid og smart, og med tanke på at den skal takle naturkreftene gjennom alle fire årstider. 

Huntons byggematerialer består hovedsakelig av tre og trefiber og gir beskyttelse mot kulde, vind og lyd. Ved å kombinere de samme råvarene og ha tre gjennom hele veggen, vil produktene spille mer på lag. Familien Flugstad Østberg valgte derfor både isolasjon og vindsperre basert på trefiber. 

Bruk av den trefiberbaserte vindtettplaten Hunton Vindtett Plus har store fordeler, både når man bygger nytt eller man rehabiliterer eldre hus og hytter. Materialer av tre og trefiber håndterer fukt som kan oppstå i et bygg. På fagspråket sier man at trebaserte produkter har hygroskopiske egenskaper. Hunton Vindtett Plus er en ekstra robust, vindavstivende og dimensjonsstabil vindtettplate, som med sine impregnerte fibre bidrar ytterligere til å redusere kondensskader.  

Vil du vite mer om fordeler med å velge Hunton Vindtett Plus? Her er 8 grunner som kan hjelpe deg.

Etter at veggene var beskyttet med vindtettplater var det naturlig at taket skulle få den samme kvaliteten. Derfor ble Hunton Undertak brukt. Dette er et diffusjonsåpent undertak som kan benyttes i kalde og isolerte takkonstruksjoner.

Familien klargjør hytta for den kalde vinteren

Design uten navn-Oct-06-2020-07-36-24-63-AM

Neste del av gjenreisningen av denne flotte hytta var isoleringsjobben. Dette er ofte en oppgave mange gruer seg til,
kanskje mest fordi man har erfart at isolasjon kan stikke og klø. Isolering med trefiber ble i så måte en hyggelig erfaring. Nativo® Trefiberisolasjon
opplevdes både som enkel og behagelig å montere. Så behagelig at verken familien eller
snekkerne trengte å bruke hansker. Konstruksjonen er tilpasset isolasjonsplatene, så minimalt med tilpasning må til.
 

Nativo Trefiberisolasjon leveres i plater til bruk i både gulv, tak og vegger, eller som løs trefiber som blåses inn i
vegger og tak. Trefiberisolasjonen beskytter først og fremst mot kulde og har som oppgave å holde varmen på
innsiden av vegger og tak
, noe som gjør det til en nøkkelspiller i konstruksjonen.  

Her er ni gode grunner til å velge trefiberisolasjon.

For å fullføre tak og vegg måtte familien også tenke på beskyttelse av isolasjon og konstruksjon mot blant annet fuktighet og mugg. For å forebygge dette brukte de en intelligent dampbrems - Hunton Intello Plus.

Intello Plus er en erstatter for den tradisjonelle dampsperren som er en tett plastduk som hindrer fuktig luft å trenge ut
i vegg, tak og loft.
Dampbremsen er en delvis åpen dampsperre som sørger for at byggfukt kan tørke innover i rommet. Dermed bidrar den til en raskere uttørking av uønsket overskuddsfuktighet. Intello Plus er spesielt godt egnet for bruk
på hytter og fritidsboliger som står uoppvarmet i lengre perioder.

 

Enkel og energieffektiv gulvvarme

De fleste i byggekomiteen ønsket gulvvarme i deler av hytten. Gulvvarme gir en helt spesiell komfort, og gjør det behagelig å gå med nakne føtter inne etter en lang dag i skisporet. Familien ønsket gulvvarme i flere rom, og valget falt derfor på Hunton Gulvsystem, som kombinerer gulvvarme med god trinnlydsdemping. Med et innredet loft var det viktig for familien å redusere mest mulig støy mellom etasjene, noe de trefiberbaserte Silencio-platene bidrar godt til.

Erfaringene etter den første høsten i hytta er at gulvvarmen gir en behagelig innetemperatur, samtidig som trinnlydsstøyen er minimal.

 

"Vi har nå fått brukt og testet ut gulvsystemet i en stund, og ser ut til å fungere meget bra. Varmen kommer raskt opp i rommet", forklarer Helge Østberg.

 

LES DEL 2LES DEL 4